Vízben születés

Fogadjátok szeretettel Barbara Harper 2021.02.01-i online Vízben szülésről szóló APPPAH (Association for Pre- and Perinatal Psychology and Health) előadásának rövid összefoglalóját. Barbara Harper a vízben szülés elismert, nemzetközi szaktekintélye, a Waterbirth International alapítója. Hetvenöt országban tart képzéseket, és emellett az elmúlt 40 évben mindvégig szülésznőként is dolgozott. Barbara szerint a víz minden formában támogatja a szülés természetes folyamatát, akár hangfelvétel, akár egy csobogó formájában van jelen a szülőszobán. Mégis, igazi előnyei a vízben vajúdás és/vagy vízben szülés során nyilvánulnak meg leginkább. Ez lehet csak a kellemes, testmeleg zuhany megnyugtató, folyó vízében történő relaxáció; vagy kádban, esetleg stabil gumimedencében, vagy jakuzzi szerű nagyobb kádban történő vajúdás. Természetesen a vízben szülésnek is van protokollja – akárcsak az otthonszülésnek – és elsősorban normál, komplikációmentes szüléseknél ajánlott. Barbara Harper segítségével ikerbabák és faros babák is születtek már vízben. Munkája során azt tapasztalta, hogy mindig nagyobb nyugalom érzékelhető, ha víz van a szülőszobában. Munkatársaival megfigyelték, hogy a vízbe merülés után 20-30 perccel a nők testében átrendeződik a vérellátás, ami kedvezően hat a szülés közben aktiválódó hormonokra, vagyis a vízben természetes módon emelkedik az oxitocin kibocsátás. A víz fájdalomcsillapító, nyugtató és relaxáló, olyannyira, hogy van olyan kaliforniai kórház, ahol minden szülőszobába kádat tettek, és ha egy szülő nő epidurális érzéstelenítést kér, akkor első lépésként előbb a fürdőt ajánlják neki, hogy hátha csökkennek annyira a fájdalmai, hogy elkerülhető az érzéstelenítés. Az új iránymutatásoknak köszönhetően jelentősen csökkent az epidurális érzéstelenítések száma, sőt általában rövidebbek lettek a szülések.

A vízben szülés segíti a szülő nő ellazulását, hamarabb kerül a szülésre jellemző különleges tudatállapotba, könnyebben és mélyebben tud befelé figyelni. A befelé figyelés nagyon lényeges, hiszen az anya jobban rá tud hangolódni a saját testére és a babára. Az orvosnak, egészségügyi személyzetnek átadott felhatalmazás, kívülre helyezett irányítás helyett, az anya felelősséget vállal önmagáért, a folyamatért és ő irányít. A baba mozgásának érzékelésével, sokkal jobb lesz közöttük az együttműködés, hiszen könnyebben felismeri és alkalmazkodik mindkettőjük igényeihez. A támogatott anyai intuíció és harmonikus együttműködés a szülés folyamatát segíti. A vízben szabadabban mozogva, többféle kényelmes vajúdó/szülő pozíciót tud felvenni, és önállóan változtathat a testhelyzetein – a kívülről instruálás helyett. A felhajtó erő segítségével könnyen és hosszan tartható például a terpeszguggolás lábujjhegyen, és az így előre billenő medencével ebben a helyzetben könnyebben kibújik a baba feje a szeméremcsontnál. Ideális esetben a vízben szülésnél az édesanya nem is nyom, hanem csak „kiengedi” a babát. A baba is aktívan részt vesz, a gravitáció és a méh pedig a segítségére van. Miután kibújik a baba feje a víz alatt, akár percekig is várakozhat türelemmel, amíg a következő összehúzódás meg nem érkezik, hogy tovább segítse a folyamatban. A legérdekesebb, hogy ilyenkor a baba nem vesz levegőt a víz alatt, mert az első légvételt majd csak a háromosztatú arcideg arcbőr-, orr- és szájreceptorainak ingerlése indítja el, amikor ezek a szoba levegőjével érintkeznek. Amikor beindul ez a reflex, akkor első alkalommal áramlik oxigéndús vér a tüdő vérkörbe, és távozik onnan széndioxid. Felfújódnak a léghólyagocskák, és azok felületén megindul az első gázcsere. Az oxigenizációt javítja a még pulzáló köldökzsinóron át a placentából továbbra is a baba szervezetébe áramló oxigéndús vér – de ez ekkor már csak egyirányú folyamat. A vízben szülés és a normál szülőszobai születés között az a különbség, hogy a szülőszobán a babák légző reflexe már akkor bekapcsol, amikor még csak a fejük bújt ki, de a testük még a szülőcsatornában van, és azt érzik, hogy a magzati vérkeringésről azonnal újszülötti keringésre kell átállniuk. A vízben szülés során ez késleltetett, hiszen a víz alatt van idejük a babáknak az egész testükkel megszületni, mielőtt a felszínre jönnek, és először találkoznak a légköri levegővel. Ezért a vízben szülés gyengédebb, és optimálisabb adaptációt enged a babáknak. A vízben szülés további sajátossága a késleltetett köldökzsinór elszorítás, és az azonnali baba-mama bőrkontaktus. Mindezek miatt ezek a babák születésük után közvetlenül élénkebbek, figyelmesebbek, nyugodtabbak és válaszkészebbek.

Videófelvételeken jól látszik a különleges kapcsolat a vízben születő baba és mamája között. A megszületése után közvetlenül a felszínre bukkanáskor a baba nyugodt, élénk, figyelmes, karjait mozgatja, és nyitogatja a szemét. Először nagyokat nyel – hiszen folyadék van még a tüdejében, és még csak felkészül az első légvételre – behorpad a kis szája, és csak kis idő elteltével vesz levegőt, kezd el sírni, miközben az anyukája kezében van, egymás szemébe néznek, és édesanyja azonnal magához is tudja ölelni, hogy megnyugvást nyújtson.    

A vízben szülésnél segítőknek nagyon tisztában kell lenniük a saját szerepükkel és felelőségükkel. Fontos a gyakorlott személyzet. Ilyenkor elsősorban a szülés háborítatlansága a legfontosabb – miközben mégis érzékenyen követniük kell a szülés lefolyását. Mivel a méhszáj közvetlen vizsgálata nem javasolt, egyéb módszerekkel és jól működő intuícióval tud a személyzet leginkább segíteni. Tulajdonképpen az „el a kezekkel az anyától” (hands-off) a legfontosabb elv.  Valójában teret tartanak a szülő nőnek, aki olyan érzékeny állapotban van ilyenkor, hogy még a segítők gondolatait is „hallja”. De nem csak az anyára igaz ez. A babák is mindent érzékelnek maguk körül – az édesanyjuk állapotait ugyanúgy, mint a környezetükben zajló dolgokat. Az úgynevezett regresszióban (hipnózissal elérhető módosult tudatállapotban) felnőttek is vissza tudnak emlékezni, és fel tudják idézni a szülőszobán a születésükkor elhangzott mondatokat, vagyis a baba is tökéletesen érzékeli a környezetét. A baba tehát nem passzív elszenvedője, hanem tudatos résztvevője a saját születésének. Ha ezt a szemléletet tartjuk szem előtt, akkor sokkal nagyobb tisztelettel és biztonsággal segíthetjük a babát az életbe megérkezése során.

További információk:

Waterbirth International – Dedicated to making waterbirth an available option for all women

Seven Secrets of Successful Waterbirth – Waterbirth International