Integrált szülő-csecsemő konzultáció

Mit jelent az integrált szülő-csecsemő konzultáció?

Egy baba érkezése a legstabilabb párkapcsolatot is próbára teszi. Nem lehet előre biztosan tudni, de részben fel lehet készülni azokra a változásokra, amik ilyenkor végbe mennek egy ember és egy pár életében. Ez különösen igaz, ha a dolgok nem indulnak ideálisan.

Az integrált szülő-csecsemő konzultáció egy módszer. Olyan családoknak ajánljuk, ahol nehézségek adódtak az elalvással, átalvással, vagy akár a szoptatással, etetéssel, vagy a baba sokat sír, nehezen nyugtatható, esetleg nehezen érthetők a jelzései, és nehézkes a kapcsolat. Ha ezek a körülmények egy ideje fennállnak, érdemes segítséget kérni. Vannak egyéb nehéz helyzetek is, amik szintén támogatást igényelnek.

Kinek ajánljuk?

A szülő-csecsemő konzultációs munkában a 0-3 éves korú csecsemőt/kisgyermeket szüleikkel együtt tekintjük kliensnek/páciensnek és kapcsolatukat helyezzük a középpontba. A csecsemő tünetei a konzultáció során közvetlenül megfigyelhetők, és ezáltal lehetőségünk nyílik a spontán, ítélkezés mentes megközelítésre. A szülő-csecsemő konzultáció, mint a korai prevenció és intervenció elősegíti az egészséges lelki fejlődés, valamint a biztonságos kötődés kialakulását, és a sikeres kezelés megszünteti a kora gyermekkorban fellépő érzelem- és viselkedésszabályozási (regulációs) kisiklásokat és zavarokat. Elméleti tudásunk, gyakorlati tapasztalatunk, rugalmasságunk, empatikus emberképünk és szemléletünk egyaránt erősen hozzájárul egy érzelmileg támogató és a másikat elfogadó konzultációs kapcsolat létrejöttéhez.

Milyen tünetek esetén érdemes hozzánk fordulni?

Sok sírás és nehéz megnyugtathatóság

Etetési és gyarapodási nehézségek

Éjszakai, el- és átalvási nehézségek

Kiszámíthatatlan napi ritmus

Dackorszak vagy túlzott ellenállás

Testvérféltékenység és viharos légkör

Szobatisztaság és szoktatási nehézségek

Viselkedésszabályozási nehézségek

A szülő-csecsemő konzultáció három megközelítést használ

1.

A pszichodinamikus megközelítés

fő célja a szülők támogatása abban, hogy hozzáférjenek a saját gyermekkorukból származó tapasztalataikhoz, és felismerjék egyaránt a gyermekkel szembeni valódi és rejtett érzéseiket.

2.

Az interakciós
megközelítés

miatt nagy hangsúly kerül a szülő-csecsemő interakciókra az éppen aktuális helyzetekben. Ezeket rövid felvételeken rögzítünk, amit együtt visszanézünk. 

3.

A kötődéselméleti
fókusszal

pedig a biztonságos szülő-csecsemő kötődés kialakulásának támogatása a célunk. Ennek érdekében erősítjük a szülők önmagukba vetett hitét.

A fenti szemléletmódok mentén az integrált konzultáció ötvözi a viselkedés megfigyelését, a beszélgetéseket, és a videó felvételek alapján zajló visszajelzést.

Amikor a szülők már türelmük és energiáik végén járnak, biztosan itt az idő 
segítséget 
kérni!

Amikor a szülők már türelmük és energiáik végén járnak, biztosan itt az idő segítséget kérni!

Olyan szakemberhez érdemes fordulni, aki értő figyelemmel és együttérzéssel hallgat, aki a bizonytalanság esetén megnyugtat, támogat, akire a nehezebb időkben lehet támaszkodni. Aki segít eligazodni abban, hogy mi a normális, és mi nem az a kisgyermek fejlődésében. Aki segít megtalálni, azokat az egyéni megoldásokat, amik az adott család életéhez és adottságaihoz igazodnak.

Képzett szülő-csecsemő konzulensként a 0-3 éves gyermekek érzelem- és viselkedésszabályozási problémáinak megoldásában, enyhítésében tudunk hatékonyan segíteni.

Hogyan zajlik a konzultációs folyamat?

A konzultáció díja egységesen 19.000 Ft/alkalom,
ez alkalmanként 60-90 perces konzultációt jelent.

A konzultáció folyamata az igények szerint alakul, és a tünetek általában már 5-6 alkalom után megszűnhetnek. Néha szükség lehet több találkozásra. Egy-egy konzultáció 60 perc időtartamú, az elején inkább 90 perc, és 1-2 hetente követik egymást.
A leghatékonyabb a közös munka, ha az egész család jelen van a konzultáción – az egész család, vagyis anya, apa és a gyermek, esetleg a testvér(ek) is jelen vannak az alkalmakon. Előfordul, hogy csak az édesanya tud rendszeresen jönni gyermekével, de ez nem zárja ki a lehetséges megoldások felkutatását. Ebben az esetben is várjuk az apát – legalább az első pár találkozásra. 

A szülő-csecsemő konzultációnak nincsen kötött menete, hiszen minden család más. A cél, hogy olyan megoldásokat találjunk, ami az adott családhoz illeszkedik, és így megvalósítható.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk segíteni, meg kell ismernünk minden lényeges körülményt, ami az adott nehézséget okozhatja. Fontos tisztában lennünk azzal, van-e az adott tünetek hátterében esetleg valamilyen betegség vagy szervi eltérés. Ezért a konzultáció megkezdése előtt minden esetben fontos a gyermekorvosi kivizsgálás. Ismert, kezelt betegség esetén is sokat segíthet és támogatólag hat a szülő-csecsemő konzulensi munka.  

A szülő-csecsemő konzultáció személyes találkozást igénylő, hosszabb folyamat. Az online konzultáció nem egyenértékű a személyes találkozásokkal, ebben az esetben inkább szülő konzultációról beszélhetünk. A személyes jelenlét semmilyen technikai eszközzel nem váltható ki, ezért az online konzultáció alkalmával inkább nevelési, szoktatási kérdéseket, illetve az aktuális problémákat tudjuk megbeszélni, ezért nem is nevezhetjük azt a hagyományos értelemben vett szülő-csecsemő konzultációnak. Ám vannak esetek, amikor csak ez a megoldás áll rendelkezésre.

Konzultációt kérek!

Töltsd ki az itt található kapcsolatfelvételi űrlapot!

 

A szülő-csecsemő konzultáció nem pár- vagy családterápia. A találkozó során nem történik egészségügyi tanácsadás, sem pedig fejlesztés. A konzultáció éppen ezért nem foglal magában semmiféle orvosi, pszichológiai, pedagógiai vizsgálatot vagy kezelést. Ha a találkozások során kiderül, hogy ilyen szakember bevonására szükség van, segítünk a megfelelő irányba való továbblépésben. 

Fordulj hozzánk!